10 zachte warme mannetjes

Heb jij 10 zachte warme mannetjes reeds in je bezit of het boekje wellicht geleend bij de bibliotheek? Hieronder vind je achtergrondinformatie over (onderlinge) kindermassage en handige tips.


Het prentenboekje 10 zachte warme mannetjes zorgt voor verbinding tussen (groot) ouder en kind. Menig volwassene kan zich vast herinneren dat het vroeger heerlijk was wanneer je fijn op je rug werd gekriebeld, met aandacht je haar werd geborsteld of wanneer je een potje ging stoeien met je vader. Respectvolle, fysieke aanraking geeft een gevoel van geborgenheid en verbondenheid. Tijdens massage komt het stofje OXYTOCINE vrij. Dit stofje brengt o.a. rust en ontspanning, het verbetert de concentratie en zorgt voor een beter slaappatroon. En een fijne bijkomstigheid, het stofje wordt zowel aangemaakt bij de ontvanger als bij diegene die de massage geeft!

BELANGRIJK

Voordat je thuis of in een groep aan de slag gaat met onderlinge massage met behulp van het boek, is het belangrijk dat je goede afspraken maakt. Geef duidelijk aan wanneer je iets niet prettig vindt en masseer de ander zoals je zelf ook graag gemasseerd wil worden.

Wanneer kinderen nog niet zo bekend zijn met (onderlinge) massage kunnen alle massage bewegingen, die in het boek beschreven staan, ook eerst bij zichzelf uitgevoerd worden. Laat vervolgens zien hoe je met respect en aandacht een massage beweging uitvoert bij een ander. De massage wordt gegeven over de kleding heen op de rug, hoofd, schouders, armen en handen. Een massage beweging voelt voor de meeste mensen prettig wanneer deze traag wordt uitgevoerd. Ook is het fijn wanneer je steeds met 1 hand contact probeert te houden met de ander.

BEWEGING EN CREATIVITEIT

Kinderen zijn dol op herhaling. Uit de praktijk is al gebleken dat je oneindig vaak de 10 mannetjes kan voorlezen en laten voelen. Wil je toch eens anders met het boekje aan de slag? De dierenberg nodigt enorm uit tot gesprek. Kinderen zien dieren die volwassenen nooit zouden vinden!

Alle illustraties uit het boek zijn gemaakt van ingekleurde stukjes krant. Een prachtige activiteit om met kinderen uit te voeren. Grote stukken krant inkleuren met verf en na droging, scheuren maar. Kun jij van de scheursels weer iets nieuws vormen?

Dieren nodigen bovendien uit tot beweging. Fladderen met je armen zoals de vlinder, sissend en kronkelend over de grond als een slang. Het pluimstaartje van de eekhoorn maak je terwijl je op handen en voeten staat en 1 been de lucht insteekt. Kun je ook zo stilzitten als een muisje, met je hoofd draaien zoals de uil en op handen en voeten stampen als de grote beer. Na al dat bewegen natuurlijk even tot rust komen en genieten van een dierenmassage (zie tips).

NOG MEER TIPS EN IDEEEN?

Bestel dan hier de lesbeschrijvingen voor leerkrachten en pedagogisch medewerkers of voor kinderyogadocenten.


Een zacht, rustgevend muziekje kan prettig zijn tijdens het voorlezen van het boekje en het geven van de massage. Dit kan prima steeds hetzelfde muziekje zijn. Kinderen houden van herhaling. Op bijvoorbeeld Youtube en Spotify is genoeg te vinden.

Draai de rollen ook eens om en laat het kind de (groot) ouder masseren.

Midden in het boek gaan de 10 mannetjes over een grote berg. In deze berg zitten allerlei dieren verstopt. Leuk om ze te zoeken maar nog leuker om samen te praten over waar deze dieren het liefst gemasseerd zouden willen worden. Natuurlijk probeer je dat bij elkaar even uit. Zo vindt de muis het heerlijk wanneer je zacht aan zijn oren friemelt en de mol geniet van zachte cirkeltjes op zijn buik.

Pak eens een echte veer bij de bladzijde met de veren. Hoe dwarrelt deze eigenlijk in het echt naar beneden? Kun je de veer overblazen? En hoe voelt de veer? Een grote make-up kwast doet het trouwens ook erg goed tijdens een massage van bijvoorbeeld het gezicht.

Wanneer je eenmaal de smaak te pakken hebt lukt het je vast om, tijdens het voorlezen van andere prentenboeken, massage bewegingen te bedenken. Of nog leuker, bedenk ze samen!

Ben je met meerdere mensen en wil je allemaal een massage ontvangen? Ga dan achter elkaar zitten in een treinopstelling. Achter elkaar, en masseren maar!


Smalle kronkelpaadjes, een ruisende zee, avondlucht, dwarrelen............Wat is dat eigelijk allemaal? Tijdens het voorlezen van het boekje komen kinderen in contact met nieuwe woorden. Laat het zien, laat het voelen. Laat het horen en ervaren. Zo komt taal voor kinderen nog meer tot leven en wordt hun woordenschat uitgebreid.

Heb jij een leuk idee of goede tip rondom het boekje 10 zachte warme mannetjes? Laat het me dan weten.

Wanneer je met grote groepen kinderen werkt zijn de vertelplaten in A3 formaat een aanrader. Je hebt beide handen vrij om massagebewegingen voor te doen. Omdat de platen geen tekst hebben (deze staat op de achterzijde) nodigen ze extra uit tot gesprek.